Toiminnassa tapahtunutta kuvin ja sanoin

VUOSI 2021

Pruntsilla muistojemme Valtakadusta 26.11.

Arto Laakso kertoi Kemin museoiden hankkeesta Muistojemme Valtakatu.

Syyskokous 18.11.


Syyskokouksessa

hyväksyttiin toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2022

valittiin johtokunta vuodelle 2022

puheenjohtaja Maisa Lahnajärvi

varapuheenjohtaja Mauri Blomster

johtokunnan jäsenet

Sanni Dianoff

Timo Haapakoski

Hilkka Kumpuoja

Aila Lauri

Marja-Terttu Marjamaa

Kaarina Pistokoski-Tikkala

Hilkka Saari

Timo Salonpää

Raija Siirilä

Tapio Siirilä

Esko Toivanen

Johtokunnan varajäseniksi valittiin

Riitta Kukkonen

Raimo Holpainen

Terhi Oja

Hyväksyttiin kannanotto, jossa toivotaan Kemin täyttävän ikäystävällistä kaupunkia koskevat vaatimukset.

Terveiset Eläkeläiset ry:n edustaja-kokouksesta 12.11.

Kemin Eläkeläiset ry:n edustajana järjestön edustaja-kokouksessa ollut Mauri Blomster kertoi kokouksesta ja sen päätöksistä

Kemin kaupungin kuljetuspalveluiden ja Kaikukortin esittelyä 29.10

Kemin kaupungin sosiaalityöntekijä Anne Kulju kävi kertomassa kuljetuspalveluista ja Kaikukortista

Tutustumistilaisuus uusille jäsenille 15.10.

Uusille jäsenille tarjottiin Pruntsin kuuluisat lättykahvit ja kerrottiin järjestön monipuolisesta toiminnasta.

Menestystä TUL:n askelkisassa

Syyskuussa käveltiin askelmittareiden kanssa kahden viikon ajan. Kemin eläkeläisten joukkue sijoittui komeasti neljänneksi.

Tilaisuus Kemin kaupungin asioista 1.10.

Kemin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Reijo Viitala oli Pruntsilla kertomassa kaupungin ajankohtaisista asioista.

Yhteislaulut alkoivat 8.9.


Pitkän tauon jälkeen keskiviikkoiset yhteislaulut alkoivat Pruntsilla 8.9.

Jumpat alkoivat 7.9.


Jumppa on tiistaisin klo 14:30 TUL-salissa (Torikatu 2). Syksyn ensimmäinen jumppaus oli tiistaina 7.9.

Kuoron harjoitukset alkoivat 7.9.

Kuoron harjoitukset ovat Pruntsilla (Kauppakatu 28) tiistaisin klo 10. Syksyn ensimmäinen kokoontuminen oli tiistaina 7.9.

Talkoolaisten kokous 26.8.


Kokouksessa sovittiin Pruntsin kahvilavuoroista ja suunniteltiin muutenkin syksyn toimintaa.

Syyskauden avajaiset Ajoksessa 25.8.

Syksyn toimintakauden avajaisia vietettiin Ajoksen Hannukselanrannassa yhdessä TUL:n veteraanien kanssa. Sateisesta säästä huolimatta paikalla oli seitsemisenkymmentä reipasta eläkeläistä.

Mansikkanokan laavulla 5.8.


Kuivuus jatkui edelleen ja metsäpalovaroituksen vuoksi tulta ei saanut sytyttää. Kahvit kuitenkin juotiin ja aamulla leivotut pullat syötiin. Kerrottiin myös itse kunkin viimeisimmät kuulumiset ja vanhojakin juttuja muisteltiin.

Mansikkanokan laavulla 15.7.


Mansikkanokan laavulla tavattiin 15.7.2021. Tarkoitus oli paistaa makkaraakin, mutta metsäpalovaroituksen vuoksi klapit jätettiin polttamatta. Kuulumisia kuitenkin vaihdettiin ja juttuja kerrottiin.

Bingo 11.6.


Pitkästä aikaa päästiin pelaamaan bingoa. Niin kuin kuvasta näkyy Pruntsin remontti on vielä kesken.

Kevätkokous 10.6.


Koronan vuoksi kevätkokous siirtyi pidettäväksi vasta kesäkuussa. Kuvassa kokouksen osanottajia.

Lassin lenkki 23.5.


TUL:n Lapin piirin ja Kemin Eläkeläiset ry:n porukkaa pyöräilemässä perinteisellä Lassin lenkillä. Tapahtuma on osa TUL:n ja Eläkeläiset ry:n Liikumme luonnossa -hanketta.

Mansikkanokan laavulla 20.5.


Sateesta huolimatta laavulle kokoontui kymmenkunta yhdistyksen jäsentä. Makkaroita paisteltiin ja kuulumisia kerrottiin.

Johtokunnan kokous 12.5.

Kokouksessa päätettiin varovasti jo tulevasta toiminnasta. Toivottavasta korona ei aiheuta peruustuksia.

Johtokunnan kokous 11.2.


Vaikka onkin korona-aika, yhdistyksen asioita on hoidettava. Tässä johtokunnan kokous 11.2.


VUOSI 2020

Johtokunta ja muut valinnat vuodelle 2021

Kulkutautitilanteen vuoksi syyskokous ja muutkin suunnitellut tapahtumat jouduttiin peruuttamaan.

Jotta toimintaa voidaan järjestyneesti jatkaa tautilanteen sen taas salliessa, torstaina 3.12.2020 pidetty johtokunnan kokous päätti käsitellä syyskokoukselle määrätyt asiat. Muun muassa uuteen johtokuntaan valittiin kaikki nykyisen johtokunnan jäsenet ja varajäsenet.

Päätöksiin tehtiin sellainen varaus, että johtokunnan nyt tekemät päätökset on vahvistettava seuraavassa varsinaisessa jäsenkokouksessa. Kokous voi tietenkin myös muuttaa johtokunnassa nyt tehtyjä päätöksiä.

Länskä ja sote-uudistus 23.10.


Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi oli Pruntsilla puhumassa sairaalan tilanteesta ja valmisteilla olevasta sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta.

Keskustelussa tuli esille tyytymättömyys Mehiläisen toimintaan Kemissä. Myöskään Kemin kaupunki ei ole huolehtinut siitä, että Mehiläisen toiminnassa oleviin ongelmiin olisi puututtu. Siksi pidettiin hyvänä, että hallitus esittää Länsi-Pohjan suuren ulkoistuksen purkamista ilman Mehiläiselle maksettavia korvauksia.

Myös monet muut asiat kiinnostivat paikalla olijoita. Seuraavassa on pari esimerkiä.

 • Miten turvataan sote-uudistuksessa luvatut lähipalvelut, kun todellisuudessa kehitys on mennyt toiseen suuntaan? Kemissäkin Karihaaran ja Syväkankaan terveyskeskukset on juuri lopetettu ja Rytikarin neuvola jo aikaisemmin.
 • Jatkuvatko synnytykset Länskässä? Saadaanko poikkeusluvalle jatkoa? Mihin asetuksessa oleva tuhannen synnytyksen raja perustuu?

Tarinaa Silver Economy ("hopeatalous") hankkeesta 9.10.

Kemin kaupungin hanketyöntekijä Anne Oikarinen esitteli valmisteilla olevaa hanketta. Kuvassa osa tilaisuuden osallistujista.

Tapaaminen Mansikkanokan laavulla 6.10.


Mansikkanokan laavulla paistettiin makkaraa, tavattiin tuttuja ja juteltiin mukavia.

Sauvakävely 29.9.

Kiinnostus sauvakävelytapahtumaan jäi aika vähäiseksi. Opastusta oikeanlaiseen sauvakävelyyn on tarjolla seuraavan kerran Mansikkanokan laavulla tiistaina 6.10. klo 12 makkaranpaiston lomassa.

Liikkeelle! 26.9.


Kemin Eläkeläiset ry osallistui TUL:n Liikkeelle! tapahtumaan lauantaina 26.9. Sateen vuoksi tapahtuma oli siirretty sisätiloihin. Yhdistyksen huolena oli lasten ja muidenkin houkutteleminen leikkimään vanhoja pihaleikkejä. Kuvassa on eläkeläisiä testaamassa rasvaprosenttejaan ja puristusvoimiaan.

Rokuan reissu 17.-20.9.


Linja-autollinen Kemin Eläkeläiset ry:n jäseniä teki retken Rokuan kylpylään viikolla 38. Takaisin tultiin tyytyväisinä.

Pruntsin kahvilan toiminta alkoi 9.9.

Koronan ja kesän vuoksi Pruntsin kahvila on ollut pitkään kiinni. Keskiviikkona 9.9. toimintaa päästiin taas jatkamaan. Turvallisuudesta huolehditaan käsidesillä ja turvaväleillä. Toistaiseksi kahvila on avoinna klo 8 - 12 keskiviikkoisin, Torstaisin ja perjantaisin.

Kuoron harjoitukset alkoivat 8.9.

Kuoron (eli Kulttuurikerhon) kokoontumiset alkoivat Pruntsilla tiistaina 8.9. Kuoron harjoitukset ovat Pruntsilla tiistaisin klo 10. Uudet laulajat tervetuloa!

Mansikkanokan laavulla 3.9.

Koronan vuoksi keväällä ja kesällä on ollut vähän toimintaa. Siksi oli mukava kokoontua Mansikkanokan laavulle kuulumisia vaihtamaan ja makkaraa paistamaan. Mukana oli kolmisenkymmentä yhdistyksen jäsentä.

Kevätkokous 27.8.

COVID-19 taudin vuoksi kevätkokous päästiin pitämään poikkeuksellisesti vasta elokuussa. Kokouksessa käsiteltiin normaalit sääntöjen määräämät asiat, kuten vuoden 2019 toimintakertomus ja tilit.
Kuvassa osa kokouksen osallistujista

Talkoolaisten kokous 24.8.

Kemin Eläkeläisten talkoolaisten kokous pidettiin Pruntsilla maanantaina 24.8. Tilaisuudessa sovittiin Pruntsin kahvilan keittövuorot ja päätettiin muistakin alkusyksyn toiminnoista. Pruntsin kahvila on toistaiseksi auki keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin.

Pruntsin siivoustalkoot 20.8.

Kemin kaupungin kanssa tehtyyn sopimukseen kuuluu kerran vuodessa tehtävä Pruntsin perusteellinen siivous. Koronan vuoksi talkooporukka oli tavanomaista pienempi, mutta toisaalta siivouksessakin päästiin vähän helpommalla, kun Pruntsi on ollut samaisen koronan vuoksi vain vähäisellä käytöllä.

Syyskauden avajaiset 19.8.

Korona pysäytti toiminnan lähes tyystin. Pitkän tauon jälkeen toimintaa käynnisteltiin Ajoksen Hannukselanrannassa yhdessä TUL:n veteraanien kanssa järjestetyssä tilaisuudessa. Paikalla oli yli kuusikymmentä henkeä. Väljien tilojen ansiosta turvaväleistä pystyttiin aika hyvin huolehtimaan.

Karaoketanssit 16.2.

Räntää ja myöhemmin vettä tuli vaakasuorassa, mutta TUL-salissa pidettyihin karaoketansseihin kertyi silti mukavasti väkeä.

Ystävänpäivän tilaisuus 14.2.


Pruntsi oli väkeä täynnä, kun ystävävänpäivää vietettiin ja nautittiin tasokkaasta ohjelmasta. Seuraavassa on malliksi pari videota.


Kahvitilaisuus uusille jäsenille 6.2.

Vuoden aikana liittyneet uudet jäsenet oli kutsuttu Pruntsille kahville torstaina 6.2. Tilaisuudessa kerrottiin yhdistyksen toiminnasta ja toivotettiin uudet jäsenet tervetulleiksi.

Kansanedustaja Markus Mustajärvi Pruntsilla 31.1.

Kansanedustaja Markus Mustajärvi kertoi politiikan ajankohtaisista kuulumisista.

Luento- ja keskustelutilaisuus 17.1.


Tapio Siirilä alusti Marinin hallituksen ohjelmasta. Kuvassa osa tilaisuuden osanottajista. o

VUOSI 2019

Pikkujoulu 13.12.

Pikkujoulussa oli hauska ja monipuolinen ohjelma. Kuvissa on juhlayleisöä sekä mannekiiniesityksen osallistujat.Myyjäiset Pruntsilla 22.11.

Myyjiä ja asiakkaita


Kemin kaupungin asioista 8.11.


Kaupunginvaltuutettu Kari Hanhisuanto kertoi Kemin taloudesta ja muista ajankohtaisista asioista. Keskustelussa kritisoitiin kovasti muuan muassa valtuuston tekemää päätöstä keskittää kaikki terveyspalvelut Täiköntorin kupeeseen. Se on sairaille ihmisille hankalaa ja tulee kaupungille kamalan kalliiksi. Kritiikkiä saivat myös Mehiläisen toiminta, huonot kodinhoitopalvelut ja muut kuntalaisia vaivaavat ongelmat.

Syyskokous 7.11.


Syyskokouksessa hyväksyttiin toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2020. Suunnitelma kokonaisuudessaan on luettavissa nettisivuilta. Puheenjohtajaksi valittiin Maisa Lahnajärvi ja varapuheenjohtajaksi Mauri Blomster. Muiksi jäseniksi johtokuntaan valittiin Sanni Dianoff, Saara Kotijörvi-Dianoff, Aila Lauri, Suoma Perkaus, Kaarina Pistokoski-Tikkala, Ritva Rantakoivu, Hilkka Saari, Timo Salonpää, Tapio Siirilä ja Esko Toivanen. Varajäseniksi valittiin Timo Haapakoski, Riitta Kukkonen ja Hilkka Kumpuoja.

Rauhantyöstä 25.10.

Suomen Rauhanpuolustajat ry:n johtokunnan jäsen ja Lapin Rauhanpuolustajien puheenjohtaja Tuula Sykkö alusti rauhantyöstä meneillään olevan YK:n aseidenriisintaviikon merkeissä.

Kemin Eläkeläiset ry 60 vuotta 12.10.

Kuusikymmentä vuotta tulee täytetyksi on sen verran harvoin, että yhdistyksen 60-vuotisjuhlasta kannattaa esittää tavallista enemmän kuvia.
Ennen varsinaista juhlaa otettiin vastaan tervehdyksiä ja onnitteluja. Tässä on Kemin Työväenyhdistyksen ja Kemin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan yhteinen onnitteluryhmä.

Yleisö odottelee juhlan alkamista.

Aluksi vähän soittoa.

Yhdistyksen puheenjohtaja Maisa Lahnajärvi piti lyhyen tervehdyspuheen.

Juhlan juontajana toimi Kimmo Arstio
Yhdistyksen liikuntaryhmän esitys Ihmisiä matkalla

Marja-Leena Laitinen toi Kemin kaupungin tervehdyksen

Eläkeläiset ry:n Lapin aluejärjestön edustajana puhui Kari Puolakka.

Kuoro Ajan laulu

Juhlapuhujana oli Eläkeläiset ry:n aikaisempi puheenjohtaja ja nykyinen valtuuston puheenjohtaja Kalevi Kivistö

Ansiomerkin saivat Erkki Dianoff, Terttu Hiltunen, Tuulikki Hurtig, Saara Kotijärvi-Dianoff, Aila Lauri, Jouko Lauri, Heikki Lyttinen, Paavo Miettinen, Ritva Niskala, Kaarina Pistokoski-Tikkala, Lauri Pohjanen, Terttu Pohjanen, Raija Siirilä, Tapio Siirilä, Esko Toivanen ja Jouni Tuovinen
Tauon jälkeen jatkettiin yhdistyksen liikuntaryhmän esityksellä Syysunelma

Tapio Siirilä esitti lyhyen katsauksen yhdistyksen historiaan. Juhlassa jaossa ollutta kirjoitettua historiikkia on saatavissa Pruntsilla.

Lauluryhmä Sudarushka esitti venäläisiä lauluja
Yhdistyksen liikuntaryhmä toivotti hyvää syntymäpäivää esityksellä Meille kaikille

Yhdistyksen oma lauluryhmä ja kulttuurikerho Iltatähti

Varsinainen juhla lopetettiin laulamalla yhteisesti Eläkeläiset ry:n juhlamarssi

Kun tuolit oli korjattu pois salista, päästiin vielä tanssimaan

Näyttelyn avajaiset 7.10.

Eläkeläiset ry:n 60-vuotisjuhlanäyttely avattiin TUL-salissa 7.10. Samassa yhteydessä on myös käsityökerhon ristipistotöitä, jotka ovat menossa joulukuussa Helsingissä pidettävään valtakunnalliseen pääjuhlaan.

alkoolaisten palaveri 2.9.


Talkoolaisten palaverissa sovittiin Pruntsin kahvilan vuoroista.

Pruntsin siivoustalkoot 22.-23.8.

Kemin eläkeläisten ja kauoungin väliseen sopimukseen kuuluu Pruntsin perusteellinen siivous kerrran vuodessa. Tänä vuonna siivous tehtiin talkoovoimin torstaina 22.8. ja perjantaina 23.8.

Syyskauden avajaiset Ajoksessa 21.8.

Syyskauden toiminta avattiin perinteiseen tapaan Ajoksessa keskiviikkona 21.8. Paikkana oli Hannukselanranta eli Innon maja. Tällä kertaa tilaisuus oli yhteinen TUL:n veteraanien kanssa ja paikalle oli saatu myös Rytikarin eläkeläisten orkesteri. Tilaisuudessa oli tarjolla yhteistä olemista ja jutustelua, yhteislaulua, hyvää ruokaa sekä erilaisia pelejä. Kuvissa on näistä muutama esimerkki.
Aluksi kuunneltiin puheita ja laulettiin
Kettingin heitto kuuluu perinteisiin
Tikkatauluun tähtäillään

Kolmen pohjoisen aluejärjestön juhla Oulussa 6.-7.8.

Linja.autollinen Kemin eläkeläisiä osallistui kolmen pohjoisen aluejärjestön juhlaan Oulussa. Monipuolista ohjelmaa oli sekä Rotuaarilla että Toppilan möljällä. Suomi-Venäjä seuran äijäbaletti esiintyi Rotuaarilla. Tässä pienten joutsenten tanssi baletista Joutsenlampi.
Ohjelman alkamista odotellaan Toppilan möljällä.

Runo- ja lauluilta 24.5.

Eläkeläiset ry ja myös eläkeläisten Kemin yhdistys täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Kemin Eläkeläiset ry:n varsinainen vuosijuhla on syksyllä (12.10.), mutta vuoden aikana on muita juhlavuoteen liittyviä tapahtumia. Yksi niistä oli TUL-salissa pidetty laulujen ja runojen ilta. Eläkeläiset ry:n juhlavuotta varten tekemä lauluvihko laulettiin kannesta kanteen.

Kevätkauden päättäjäiset 10.5.

TUL-salilla pidetyissä kevätkauden päättäjäisissä seurattiin ohjelmaa, juotiin kakkukahvit sekä seurusteltiin ja jutusteltiin. Seuraavassa on pari kuvaa ja yksi video tapahtumasta.
Osallistujia oli sali täynnä.
Kuoro tietysti esiintyi
Jouni ja Antero säestivät yhteislaulua
VIDEO TANSSIRYHMÄN ESITYKSESTÄ


Mehiläinen Länsi-Pohja Oy.n ongelmista


Tapio Siirilä kertoi 11.4. tapahtuneesta hoitajien ulosmarssista ja ulosmarssiin johtaneista syistä.

Sata vuotta täyttäneestä työväen urheiluliikkeestä 12.4.


TUL:n Lapin piirin puheenjohtaja Kimmo Arstio ja piirin työntekijä Mauri Blomster kertoivat TUL:n satavuotisesta historiasta ja nykypäivästä.

Alustus ja keskustelu sote-sopan ajankohtaisesta tilanteesta 29.3.

Alustavan puheenvuoron käytti Tapio Siirilä

Kevätkokous 28.3.

Kevätkokouksen päätöksistä kerrotaan sivulla "Yleiset kokoukset"

Kemin kaupungin ajankohtaisista asioista 15.3.

Kemiläinen kaupunginvaltuutettu Kari Hanhisuanto oli Pruntsilla puhumassa Kemin kaupungin ajankohtaisista asioista. Valitettavan moni asia tuntui olevan kallellaan väärään suuntaan. Kaupungin alijäämä viime vuodelta on seitsemän ja puolen miljoonan euron luokkaa. Sen vuoksi joudutaan leikkaamaan ja siirtämään jo hyväksyttyjä suunnitelmia. Yksi syy huonoon tulokseen on verokertymän jääminen talousarviossa arvioitua pienemmäksi. Siihen taas on vaikuttanut kiky-sopimus, joka on leikannut työntekijöiden ansioita ja siten vähentänyt verojenkin kertymistä. Iso asia Kemissä on terveyspalveluiden siirtäminen Mehiläiselle. Hyvä asia on, että suurin osa Mehiläisen kanssa avoinna olleista kiistoista on saatu nyt ratkaistua. Taloudellisesti merkittävää on se, että Mehiläinen joutuu maksamaan arvonlisäveron. Huonoa on Mehiläisen ruokailupalveluista
aloittama ulkoistaminen, joka merkitsee kahdeksan työpaikan menettämistä. Puhuttiin myös vanhusten hoidon tilanteesta. Ongelmia on
sekä laitoshoidossa että kotipalveluissa. Väkeä on töissä liian vähän ja hoitajilla teetetään varsinaisen hoidon lisäksi siivousta ja muita suoranaiseen hoitoon liittymättömiä töitä. Keskusteltiin myös teatterin, Karihaaran koulun, uimahallin
ja monien muidenkin korjaamista vaativien rakennusten tilanteesta. Pajarinrannan uuden suuren päiväkodin rakentamisen pitäisi alkaa tänä vuonna. Hyvää ovat uudet tilat, mutta miinuspuolelle jää neljän päiväkodin sulkeminen. Useidenlasten matka päiväkotiin pitenee merkittävästi..

Martti Korhosen puhetilaisuus 13.3.


Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Martti Korhonen oli puhumassa Kemin Eläkeläiset ry:n tilaisuudessa keskiviikkona 13.3. Puheessaan Korhonen käsitteli eläkeläisten merkittävimpiä ongelmia kuten yksinäisyyttä ja köyhyyttä. Eläkeläisköyhyyteen auttaa vain pienimpien eläkkeiden merkittävä korottaminen. Myös jatkuva omavastuiden ja maksujen korottaminen on saatava loppumaan. Viime aikoina esille nousseet räikeät laiminlyönnit vanhusten hoidossa osoittavat yksityisten yritysten piittaamattomuutta. Niille vanhusten hoiva on vain rahastusautomaatti. Laitos-hoidon parantamisen ohella lisää rahaa on saatava myös kotihoitoon. Monet haluavat asua mahdollisimman pitkään kotonaan. Jotta se olisi turvallisesti ja laadukkaasti mahdollista,
kotihoidon resursseja on nykyisestä merkittävästi nostettava. Yksi ongelma on kaikenlaisten palveluiden digitalisoituminen. Kuitenkin on olemassa satoja tuhansia iäkkäitä ihmisiä,
jotka eivät osaa käyttää tietotekniikkaa ja jotka eivät enää sellaisen käyttäjiksi pysty oppimaan. Näitä ihmisiä varten on oltava perinteisiä palveluita ja asiointitapoja, jota eivät vaadi tietotekniikan osaamista. Keskustelussa käsiteltiin muun muassa tulevia eduskuntavaaleja, hoitajamitoituksen saamista lakiin, eläkejärjestelmän tulevaisuutta ja maakuntamallia.

Ystävänpäivän merkeissä 15.2.


Ystävänpäivää vietettiin Pruntsilla vähän myöhässä. Ohjelmaa oli runsaasti ja paikalla olijat tuntuivat olevan tapahtumaan antiin tyytyväisiä.

Kahvitilaisuus uusille jäsenille 7.2.

Parin viime vuoden aikana Kemin Eläkeläiset ry:hyn liittyneet jäsenet oli kutsuttu Pruntsille tutustumistilaisuuteen lättykahvien merkeissä. Paikalla oli myös useita johtokunnan jäseniä ja eri toimintojen vetäjiä.

Albana Mustafi Pruntsilla 1.2.


Kemiläinen kaupunginvaltuutettu Albana Mustafi oli
Pruntsilla perjantaina 1.2. keskustelemassa eläkeläisten kanssa. Alustuksessaan Albana muun muassa kaipasi politiikkaan
inhimillisyyttä, ihmisten huomioon ottamista. Hän piti tärkeänä myös vanhusasiavaltuutetun viran perustamista. Keskustelussa käsiteltiin monia asioita, muun muassa
palveluasumisen kalleutta ja huonoa hoivaa. Merkittävä syy julki tulleisiin epäkohtiin on jo monien hallitusten aikana tapahtunut toimintojen siirtäminen kunnilta ja valtiolta yksityisille voittoa tavoitteleville yrityksille. Todettiin myös, että sekä kotihoidossa että laitoshoidossa
Suomen henkilömitoitus on selvästi huonompi kuin muissa Pohjoismaissa. Tähän pitäisi saada nopeasti parannusta. Vaikka parannukset maksavat, Suomella on kyllä siihen varaa.
On vain kysymys siitä, mihin rahat käytetään. Esimerkiksi sotakoneiden hankintaan tarkoitetut miljardit olisi paljon järkevämpää käyttää vanhusten hoitoon ja muihin kansalaisten tarvitsemiin palveluihin. Tarvitaan kaiken kaikkiaan täydellinen muutos Suomessa monien viimeisten hallitusten aikana toteutettuun politiikkaan. Keskustelussa korostettiin myös Kemin kaupungin vastuuta
vanhusten hoidosta. On varmistettava, että asiat ovat kunnossa kaupungin omissa laitoksissa ja niissä yksityisissä laitoksissa, joista kaupunki ostaa hoitopalveluita.

Muistelua vuoden 2018 toiminnasta 18.1.

Raija Siirilä esitteli kuvia ja videoita Kemin Eläkeläisten toiminnasta vuoden 2018 aikana.

VUOSI 2018

Talkoolaisten joululounas 17.12.

Yhdistyksen toiminta perustuu kokonaan jäsenten tekemään talkootyöhön Pruntsilla ja yhdistyksen muussa toiminnassa. Yhdistys kiittää talkoolaisia arvokkaasta työstä tarjoamalla joululounaan.
Kuvassa osa talkoolaisista

Joulujuhla ja joulupuuro 14.12.

Yhdistetty joulujuhla ja joulupuurotarjoilu oli tällä kertaa TUL-salissa. Noin 50 yhdistyksen jäsentä kokoontui nauttimaan hyvästä puurosta ja torttukahveista sekä monipuolisesta ohjelmasta.
Lumihiutaleiden tanssi
Mustien kissojen tango

Kansanedustaja Markus Mustajärvi Pruntsilla 9.11.

Kansanedustaja Markus Mustajärvi kävi puhumassa Pruntsilla ajankohtaisista politiikan asioista. Eniten puhumista riitti sotesta ja sotavarusteluista. Mustajärven mukaan sote-valmistelun heikkoutta osoittaa mm.
se, että sosiaali- ja terveysvaliokunta joutui muuttamaan suurta osaa keskeisten lakien pykälistä. Oikeasti asiat kuuluisi valmistella niin, että eduskunta ja sen valiokunnat eivät joudu pykälien kirjoittamistalkoisiin. Keskustelussa arvosteltiin Kemissä toteutettua terveyspalveluiden siirtämistä Mehiläiselle. Seurauksena on ollut palveluiden huonontuminen. Sotesta yleisesti todettiin, että yhtenä heikkoutena on sosiaalipuolen asioiden lähes täydellinen sivuuttaminen. Nykyisellään sote-esitys perustuu kepun ja kokoomuksen
lehmänkauppaan maakunnista ja palveluiden yksityistämisestä. Siksi se on sisällöltään huono ja on toivottava sen kaatumista omaan mahdottomuuteensa. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan alueella merkittävää on yhä
tiivistyvä sotilaallinen yhteistyö Naton ja USA:n kanssa. Koska mielipidetiedusteluissa kansalaisten enemmistö aina vastustaa Nato-jäsenyyttä, oikeisto korvaa puuttuvan jäsenyyden tiiviillä yhteistyöllä USA:n kanssa. Esimerkkejä ovat Suomen
osallistuminen juuri päättyneeseen Naton suureen Trident Juncture sotaharjoitukseen ja ensi vuonna Suomeen tuleva Bold Quest sotaharjoitus. Tässä Suomen maaperällä
toteutettavassa sotaharjoituksessa harjoituksen johtajana tulee toimimaan Yhdysvallat. Ei olisi Kekkosen aikana tullut kysymykseen, että USA tulee Suomeen sotatoimia johtamaan. Puhetta riitti myös suunnitteilla olevista asehankinnoista.
Sotalaivoja ostetaan 1 200 miljoonalla eurolla ja uusiin hävittäjiin aiotaan laittaa 7 000 … 10 000 miljoonaa euroa. Vasemmistoliiton kanta on, että hävittäjiä ei pitäisi ostaa koko suunniteltua määrää ja että koneet pitäisi ostaa Ruotsista. Porvaristo pyrkii saamaan kansalaisten tuen asehankinnoille ja
USA-yhteistyölle luomalla sodan uhkan ilmapiiriä. Siinä käytetään Venäjän leimaamista kaiken pahan aikaan saajaksi, joka odottaa vain sopivaa hetkeä Suomen vallatakseen. Yhtenä syynä ulko- ja turvallisuuspolitiikan huonoudelle on
historiattomuus. Nuorempien poliitikkojen sukupolvi ajattelee asioita yhden vaalikauden aikajänteellä. Oikeasti pitäisi kuitenkin ymmärtää asioiden vuosikymmenien mittaiset kehityskaaret. Päätöksiä tehtäessäkin on ajateltava
niiden seurauksia vuosikymmenien päähän.
Syyskokous 8.11. Kokouksen päätöksistä kerrotaan sivulla Yleiset kokoukset

Ilmastonmuutoksesta Pruntsilla 26.10.
Tapio Siirilä alusti Pruntsilla 26.10. ilmaston muutoksesta. Alustuksessa todettiin muuan muassa, että ilmaan joutuvan hiilidioksidin ja muiden kasvihuonekaasujen määrää on saatava nopeasti vähennettyä. Se edellyttää hiiltä sisältävien aineiden (hiilen, öljyn, maakaasun, turpeen ja puun) polttamisen olennaista vähentämistä energian tuotannossa ja liikenteessä. Ongelmana on sellaisen kansainvälisen järjestelmän
puuttuminen, joka saisi aikaan riittävän nopeita ja radikaaleja muutoksia. Päätöksentekijät kuuntelevat liikaa teollisuutta, joka pitää kiinni omista lyhyen aikavälin voitoistaan. Heidän mielestään maapallo saa tuhoutua, kunhan heidän
voittoihinsa ei lähivuosina tai lähivuosikymmeninä kajota.
Sokkomatka 13.10.
Kemin Eläkeläiset tekivät lauantaina 13.10. sokkomatkan. Lähtiessä oli tiedossa vain lähtö- ja paluuaika. Reitti kulki Tornionjoen vartta pohjoiseen välillä Ruotsin ja välillä Suomen puolella. Pysähdyspaikkoja olivat mm. Hulkoffgården Ruotsin puolella sekä Vihreä pysäkki Pellossa ja Aavasaksan rinnekahvila ylitorniolla. Vaikka ilmat eivät suosineetkaan, osallistujat olivat matkaan tyytyväisiä.
Kaupunginvaltuutettu Kari Hanhisuanto Pruntsilla 12.10.
Kaupunginvaltuutettu Kari Hanhisuanto oli Pruntsilla 12.10. puhumassa Kemin kaupungin ajankohtaisista asioista. Paikalla olijat osallistuivat aktiivisesti keskusteluun ja niinpä käsitellyksi tulivat mm. mahdolliset säästökohteet, uuden kunnallisen päiväkodin rakentamisen välttämättömyys ja Mehiläissopimukseen liittyvät suunnattomat sotkut. Valtakunnan tasonkin politiikasta puhuttiin. Erityisen
tärkeänä pidettiin sitä, että ammattiyhdistysliike ei anna periksi hallituksen suunnitelmille heikentää irtisanomissuojaa. Jos siinäkin annetaan periksi, loppua huononnuksille ei ole näkyvissä.
Tukilomalaisia Kivitipussa
Ryhmä Kemin Eläkeläiset ry:n jäseniä oli syyskuun alkupäivinä tukilomalla kylpylä Kivitipussa. Tässä ollaan jo valmistautumassa kotimatkaan.
Talkoolaisten suunnittelupalaveri
Pruntsin siivoustalkoot 23.-24.8.
Pruntsin jokavuotinen suursiivous talkoiltiin torstaina 23.8. ja perjantaina 24.8. Kiitos kaikille ahkerille talkoolaisille!
Syystoimintakauden avajaiset Ajoksessa 21.8.
Kahvisteltiin
Kettinkiä heitettiiin
Makkaraakin oli tarjolla
Mölkyn heitossakin kilpailtiin

Kemin Eläkeläiset ry:n edustajat mukana Eläkeläiset ry:n edustajakokouksessa 28.-29.5. Kemin eläkeläisten edustaja edustajakokoukseen osallistuivat Mauri Blomster ja Maisa Lahnajärvi. Seuraavassa on Maurin lyhyet kommentit kokouksesta. ELÄKELÄISTEN EDUSTAJAKOKOUKSESSA Mukava kokemus, ensimmäinen tätä lajia. Voisinpa osallistua
uudelleenkin. Toki se edellyttää sitä, että tulee omassa järjestössä valituksi. Monet liittokokoukset ”kolunneena” voin sanoa, että kokous
oli hyvin valmisteltu. Asiat käsiteltiin sutjakkaasti ja leppoisasti, mutta asiallisesti. Kaiken kaikkiaan kokouksessa oli henki, kiva oli kuulla puheen sorinaa ja heleää naurua taukojen
aikana. Valinnat menivät sopuisasti, ilman äänestyksiä Ainoa tehtävä, johon oli tunkua, oli pöytäkirjan tarkastaminen ja kun päätettiin, että valitaan ehdotetuista joka toinen – jäin
ilman tehtävää. Puheenjohtajavalinnoista ei äänestetty. Martti Korhonen (Oulu) jatkaa Eläkeläiset ry:n puheenjohtajana, Maija-Liisa Ekorre (Tervola) hallituksen jäsenenä. Kalevi Kivistö (Espoo) sai jatkon valtuuston puheenjohtajana. Valtuuston jäsenistöön Lapista valittiin Maisa Lahnajärvi (Kemi), Voitto Vaattovaara (Kolari), Kyllikki Vilander (Rovaniemi) ja Pertti Keränen (Tervola). Edunvalvonta tärkeässä roolissa. Paljon on tehtävää kun peilaa asiaa kokouksessa käytyihin
aloitteita ja asiakirjoja koskeviin runsaslukuisiin puheen-vuoroihin. Puheenvuorojen perusteella suuri huoli tuntuu olevan, monelle niin tärkeän – nytkin kokouspaikkana toimivan - Kuntorannan kohtalo. Molemmat Kemin Eläkeläiset ry:n tekemät aloitteet otettiin mukaan edustajakokouskauden
kehitettäviin asioihin. Ensimmäinen aloite koski vanhus-palveluiden henkilömitoitusta ja toinen aloite eläkeläisten säännöllistä terveystarkastusta. Toverit ympäri maan tapasivat toisiaan Ilolla huomasin, että niin se on itsenikin kohdalla. Elämän
matkan varrella kertyneitä tuttavia oli kiva nähdä, vaihtaa ajatuksia tästä päivästä ja myöskin tulevasta.
Kevätkauden lopettajaiset äitienpäivän merkeissä Pruntsilla 11.5. Kakkukahveille ja ohjelmaa seuraamaan oli kerääntynyt yhdistyksen jäseniä Pruntsin täydeltä. Pois lähtiessä kaikki naiset saivat mukaansa ruusun.
Kahvitarjoilu meneillään.
Kuoro esiintyi.
Suoman ja Ailin sketsit ovat aina verrattomia.
Kipakan eukon piruetit
Kemin kaupungin ajankohtaisista asioista 27.4.
Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Pertti Henttinen oli Pruntsilla kertomassa Kemin ajankohtaisista asioista. Henttinen on myös koulutuslautakunnan puheenjohtaja ja siksi hän kertoi aluksi päiväkoteja ja kouluja koskevista suunnitelmista. Kemiin on tulossa kaksi suurta lasten päiväkotia. Pajarinrantaa tulee 192 lasta ja Karihaaraan 140. Näiden valmistuttua viisi nykyistä päiväkotia suljetaan. Koulujen osalta on tulossa Karihaaran koulun kunnostus ja laajennus. Sen valmistumisen jälkeen päätetään Takajärvelle mahdollisesti tehtävästä uudesta koulusta. Erityisesti koulujen suuret luokkakoot herättivät keskustelua. Kemissä alakoulujen luokat ovat suurimpia Lapin kunnista eikä parannusta näytä olevan tulossa. Syksyllä Sauvosaaren koulussa aloittaa 28 oppilaan ensimmäinen luokka. Suuret ekaluokat tulevat myös Karihaaraan (27) ja Syväkankaalle (26). Koulujen ja päiväkotien lisäksi puhuttiin tietysti myös sotesta ja Länsi-Pohjan keskussairaalan toimintojen antamisesta Mehiläiselle. Kemin valtuustossa moni uskoi Mehiläisen lupauksiin ja päätös meni läpi yhden äänen enemmistölle. Nyt tunnustetaan yleisesti, että lupaukset eivät tulekaan toteutumaan.

Alustus ja keskustelua vuoden 1918 tapahtumista Suomessa 2018_04_vuoden_1918_tapahtumat.jpg
Tapio Siirilän alustuksessä käsiteltiin vuoden 1918 luokkasotaan johtaneita syitä ja jonkin verran itse sotatapahtumia. Esille tulivat myös Mannerheimin pyrkimykset tsaarivallan palauttamiseksi ja valkoisten toteuttamat joukkomurhat sodan aikana ja sodan jälkeen. Käytiin myös läpi porvareiden röyhkeä vallankaappaus tynkäeduskunnan muodossa. Kuningaskin Suomelle valittiin vain 64 kansanedustajan äänin vuonna 1772 säädetyn ja myöhemmin (vuonna 1809) kumotun Ruotsin lain perusteella.
Lapin aluejärjestön talvipäivät Kemissä 24.3. Aluejärjestön talvipäiville osallistui noin 120 Lapin eläkeläistä. Ulkona lumisateen keskellä luutapalloiltiin, hiihdettiin ja pilkittiin. Sisällä perinteikkäässä Kemin ensisessä työväentalossa tavattiin tuttuja, seurattiin ohjerlmaa ja lopuksi tanssittiinkin. Seuraavassa on muutama kuva talvipäiviltä. 2018_03_talvipaiva_hiihto.jpg Hiihtopaikalle päästiin linja-autolla. 2018_03_talvipaiva_jumppa.jpg Välillä vähän jumpattiin 2018_03_talvipaiva_kahvila.jpg Kahvilan puolelta 2018_03_talvipaiva_kettinki.jpg Kettingin heitto on tarkkaa puuhaa 2018_03_talvipaiva_pilkki.jpg Sisäsatamassa pilkittiin Kevätkokous 19.3. 2018_03_Kokousvakea.jpg Kevätkokouksessa oli väkeä Pruntsin täydeltä. Päätökset läytyvät tämän linkin takaa. Myöhästynyt ystävänpäivä 21.2. Esiintyjien esteiden vuoksi ystävänpäivää vietettiin Pruntsilla viikkoa varsinaista ystävänpäivää myöhemmin. Seuraavassa on pari kuvaa tapahtumasta. 2018_ystavanpaiva_2.jpg Väkeä oli paikalla mukavasti 2018_ystavanpaiva_1.jpg Kyllä vanhakin tanssii Keskiviikon yhteislaulut 2018_Pruntsi_laulu.jpg Keskiviikkoisin Pruntsilla lauletaan. Tämä kuva on keskiviikolta 24.1. Monikulttuurisuudesta 19.1. Eläkeläiset ry on tehnyt monikulttuurisuudesta laajan opintoaineiston. Aiheesta keskusteltiin 19.1. Pruntsilla. 2018_Pruntsilla.jpg Perjantaina 19.2.2018 Pruntsilla keskusteltiin monikulttuurisuudesta. Alustamassa Tapio Siirilä

Vuosi 2017

Pikkujoulu Pruntsilla 1.12. Tuttujen kanssa seurustelun, torttukahvien ja yhteislaulujen lisäksi pikkujoulussa oli muutakin ohjelmaa. Kemin eläkeläisten oman kuoron esityksen lisäksi kuultiin vieraaksi saadun Sudarushka-ryhmän lauluja (katso video). Lisäksi runonlausuntaa, senioritanssiesitys sekä Suoman ja Ailin verrattomat sketsit ja tanssiesitykset (tahdon olla sulle hyvin hellä...). 2017_12_pikkujouluvakea.jpg Väkeä oli Pruntsi täynnä. sudarushka.jpg Sudarushka esiintymässä Kalevi Kivistö Pruntsilla 3.11. 2017_11.jpg Pruntsi oli täynnä väkeä kuuntelemassa Kalevi Kivistön alustusta eläkepolitiikasta ja sotesta. Kalevi Kivistö Kemi 3.11.2017 KESKUSTELUA ELÄKEPOLITIIKASTA Holmströmin teesit 1) Työssä olevat nuoremmat sukupolvet joutuvat maksamaan eläkkeellä olevien eläkkeet, ja 2) eläke-etuutensa nämä ”itsekkäät” sukupolvet ovat turvanneet eikä etuuksia voi leikata, koska niitä turvaa perustuslain omaisuuden suoja. 3) Sen sijaan rahat eivät tule riittämään vanhempiensa eläkkeet maksaneiden nuorempien sukupolvien eläkkeisiin => kaikki väitteet ovat perusteettomia Eläkkeiden rahoitusjärjestelmän vaihtoehdot
 1. Jakojärjestelmä, esim. virkaeläkkeet aikaisemmin suoraan budjetista, KEL käytännössä nykyisin kela-maksujen poistuttua, eläkkeiden maksu kokonaan eläkemaksuilla,
 2. (Kokonaan) rahastoiva järjestelmä (esim. vuoden 1937 kansaneläkelaki). Koko eläkevastuu n. 600 mrd e,
 3. Osittain rahastoiva järjestelmä. Suomalainen TyEL, pääosa eläkkeistä maksetaan tel-maksuilla. Osa maksuista rahastoidaan. Joiden tuotoilla kustannetaan osa eläkkeistä. Rahastojen osuus suurenee työikäisten ja eläkkeellä olevien suhteen, ns. vanhushuoltosuhteen, kasvaessa. Rahastojen pääoma nyt noin 197 mrd e. Jokainen sukupolvi siis maksaa osittain edellisen sukupolven eläkkeet, osa kustannetaan rahastojen tuotosta. Nuorten eläkkeet maksetaan siis aina seuraavan sukupolven tel-maksuilla + rahastojen tuotolla.
Etuuksiin on puututtu: 1990-luku
 • Eläkemaksujen osittainen siirto työntekijöiden maksettavaksi
 • Indeksit: luovuttiin kertaluontoisesti kokonaan 1994, ”taitettiin” 1997 ja muutettiin tel-indeksiksi 2005 (20/80 ansiotaso/hintataso)
 • Eläkkeen laskenta, ensin 10 viimeisen työvuoteen ja lopuksi koko työuraan perustuvaksi, eläkemaksujen osuus vähennettiin
 • Varhaiseläkkeiden ja työttömyyseläkkeen ehtoja kiristettiin ja lopulta ne poistettiin, ”työttömyysputki” käyttöön
 • Kel:n pohjaosakin eläkevähenteiseksi, kansalaisuuteen perustuva eläke poistui lopullisesti, pohjaosa ja lisäosa yhteen
 • Työntekijän kela-maksu poistui 1996 ja työnantajien maksu 2010
 • Kansaneläkkeen takuueläke 2011, nyt 760,26 e
Etuuksiin on puututtu: vuoden 2005 eläkeuudistus
 • Tavoitteena todellisen eläkkeelle siirtymisiän nostaminen
 • Liukuvan eläkeiän käyttöönotto tel-järjestelmässä, kiinteä 65 vuoden eläkeikä liukuvaksi ikävuosien 63-68 välillä
 • Sama virkamieseläkkeissä, kel-ikäraja edelleen 65 v
 • 60 vuotta täyttäneiden 2.5 % superkarttuma muuttui 4.5 % kannustinkarttumaksi 63-68 vuoden välillä (porkkana)
 • Elinaikakerroin pienentää eläkettä, voi kompensoida eläkkeelle siirtymistä myöhentämällä (keppi)
 • Toiminut tavoitteen suuntaan, eläkeiän odote kasvanut
Vuoden 2017 uudistus
 • Tavoitteena eläkkeellesiirtymisen vähimmäisiän nosto 65 vuoteen (1962 syntyneet), 25-vuotiaan eläkeiän odotteen kasvu 62.4 vuoteen
 • Uudistus jatkuu niin, että 1993 syntyneiden eläkeikä olisi 68 v.
 • Taustalla työurasuhteen kehitys niin, että työajan ja eläkeajan suhde pysyy 2:1 eliniän pidentyessä
Muutoksia:
 • Eläke alkaa karttua 17 vuotiaana
 • Superkarttuman (4.5 %/v) tilalle lykkäyskorotus (0.4 %/kk, 4.8 %/v)
 • Piiloleikkuri (työeläkemaksun vähentäminen) poistuu
 • Elinaikakerroin lievenee
 • Työuraeläke kuormittavaa työtä tehneille, 63 v., takana 38 v työura
 • Eläkkeen rinnalla tehty työ kartuttaa eläkettä 1.5 %/v
 • Työkyvyttömyyseläkkeen laskenta paranee, leikkuri pois myös tästä
 • Työttömyysturvan lisäpäivät (”putki”) säilyy, arvioidaan v. 2019
 • Lex Lindström, kertaluontoinen
 • Osittainen varhennettu vanhuuseläke yli 61 vuotiaille, varhennusvähennys (0.4 %/kk) pienentää pysyvästi eläkettä
 • Työterveys, kuntoutus, korvaustasot (mm. psykoterapia) osa sopimusta
 • Perhe-eläkkeistä ehdotus vuoden 2016 loppuun (?), päätökset v. 2017
Kansantaloudelliset tavoitteet
 • Eläkkeiden rahoituksen turvaaminen niin, että eläkemaksut voidaan pitää 24 % tasolla (työnantajat + työntekijät) vuosisadan puoliväliin
 • Taustalla työllisyys- ja kasvuodotukset (kuvio)
 • Rahastojen tuoton käyttö täydentämään eläkemaksujen kertymästä rahoitettavia eläkkeitä (n. 4 – 20 % eläkemenoista rahastoista, netto)
 • Kansantalouden kestävyysvaje pienenee 1,1 %-yksikön verran
Eläkeuudistuksen tavoitteena on ollut nuorempien sukupolvien eläke-etujen turvaaminen niin, että työssä olevien maksurasitus suhteessa palkkasummaan ei oleellisesti nouse nykyisestä. Onnistuminen riippuu työllisyysasteen kehityksestä. JOHTOPÄÄTÖS
 • ”Itsekkään sukupolven” eläke-etuuksiin on hyvin monin tavoin puututtu. Maksussa oleviin eläkkeisiin puuttuminen edellyttäisi määräenemmistöä
 • Työssä olevat maksavat suurimman osan vanhemman sukupolven eläkkeistä: osittain rahastoivan järjestelmän perusominaisuus
 • ”Sellaista näköalaa ei ole, ettei nuoren polven eläkkeitä kyettäisi maksamaan” (ETK:n tj Jukka Rantala)
 • Suomen eläkejärjestelmä on kansainvälisissä vertailuissa kärkipäässä, viimeksi sijoitus oli neljäs.
 • Työllisyys ratkaisee, koska sitä kautta kertyvät maksutulot.
=> Paukut sukupolvisodan asemasta työllisyysasteen nostamiseen. Kemi 3.11.2017 Kalevi Kivistö SOTE -TILANNE ONGELMAT
 • Terveyserot suuret, vain USA, Puola ja Espanja ”edellä”
 • Perusterveydenhoidon ongelmat: jonot, alueellinen lääkäripula ym.
 • Kustannuspaineet ja pienten kuntien kantokyky ongelma
 • Ihmisten pallottelu
 • Osaoptimointi toimijoiden välillä: perusterveydenhoito vs. erikoissairaanhoito
 • Sosiaali- ja terveydenhoidon erillisyys, ongelmat kuitenkin kasautuvat samoille ihmisille
TAVOITTEET
 • Terveyserojen kaventaminen
 • Perusterveydenhoidon toimivuuden parantaminen
 • Pallottelun ja osaoptimoinnin lopettaminen
 • Integraatio: perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon hoitoketju yhtenäiseksi
 • Sosiaalihuollon ja terveydenhoidon yhdistäminen
 • Taloudellinen vastuu isommille harteille
 • Toiminnan tehokkuuden ja taloudellisuuden parantaminen
 • 3 mrd euron kustannusten aleneminen muutoin toteutuvista
HISTORIA
 • Vanhanen-Kiviniemi: PARAS –hanke, kuntapohja, kunnat suuremmiksi yksiköiksi
 • Katainen-Stubb: 19 tuotantoaluetta ja 5 erva-aluetta, kuntayhtymät pohjana, lopuksi parlamentaarinen valmistelu
 • PARAS-hanke ei edennyt, kuntakoko ei riittävästi kasvanut, kuntaliitokset etenivät kangerrellen
 • Kuntayhtymät totesi Perustuslakivaliokunta demokratian kannalta ongelmalliseksi, aika loppui, vaalit väliin.
 • Uusi hallitus ja uudet kujeet
MAAKUNTAHALLINTO
 • Leveämmät hartiat soten perustaksi
 • Kuntauudistus ei edennyt riittävästi
 • Kuntayhtymissä demokratiaongelma
 • Ratkaisuksi maakuntahallinto, mahdollisuus perustuslaissa jo vuodesta 1919
 • Voidaan koota muitakin tehtäviä kuntayhtymistä ja valtiolta: mm. pelastustoimi, ympäristö, te-palveluja, maaseutuhallinto
 • Yhteistoiminta-alueet (5)
 • Ei itsehallintoa, verotus. Liian monta pientä maakuntaa (19)
UUDISTUSSUUNNITELMA, kevät -17
 • Perustaso: sote-keskukset, sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelut
 • Niihin asiakkaan ns. suora valinta vuodeksi kerrallaan
 • Asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti, pa. sosiaalipalveluihin
 • Erityistason palvelut, erikoissairaanhoito
 • Maakunnan liikelaitos tekee sopimukset ja tuottaa tukipalveluja sote-yksiköille. Liikelaitoksella virkamiesjohto, ohjaussuhde ”liudentuu”
 • Maakunta ei voi itse tuottaa palveluja, niitä koskee yhtiöittämisvelvollisuus
 • Rahoitus: jyvitetään väkiluvun, ikärakenteen ja sairastavuuden perusteella. 12.47 % kunnallisverosta valtio ohjaa maakunnille
UUDISTUSSSUUNNITELMAN ARVIOINTIA
 • Orpo: valinnanvapaus -> sote -> maakuntahallinto –kytky
 • Kok yksin halusi yhtiöitettyä palvelutuotantoa, siksi ei oppositiota otettu valmisteluun mukaan. Kiire ennen vaaleja hätäinen valmistelu (1500 sivua laki- ja perustelutekstiä)
 • Integraatio vaarantuu, kun tuottajakenttä pirstoutuu
 • Markkinoiden syntyminen syrjäseuduille epävarmaa, maakunta ei itse saa paikata vajetta omana toimintana (yhtiöittämisvelvollisuus)
 • Suuremmille kaupunkiseuduille tullee monia toimijoita
 • Tuloksena palveluvajetta yhtäällä ja kerman kuorintaa toisaalla
 • Terveyserot eivät supistu vaan kasvavat
 • Järjestelmästä tulee monimutkainen, sitä maakunnan on vaikea valvoa ja ohjata
 • Yhtiöittämisvelvollisuutta perusteltu EU:n vaatimuksella
 • EU:ssa sosiaali- ja terveydenhuolto kuuluvat kansalliseen toimivaltaan
 • Jos hyväksytään hallituksen perustelu, luettaisiin toimiala taloudelliseksi toiminnaksi, jossa päätökset tehdään EU:n tasolla, eli kansallinen toimivalta sote-asioissa menetettäisiin
 • PeVL arvioi, että aikataulu ei ole mahdollinen, vaarantaa perustuslaissa taatun oikeuden sosiaali- ja terveyspalveluihin
 • Maakuntavaaleissa ei tiedettäisi, minkä asioiden hoitajia valitaan
 • Toteutettava vaiheittain
 • Tavoitteena on valtava kansallinen tietojärjestelmän rakentaminen, johon kuluu ainakin 3- 5 vuotta
Julkisen vallan käyttö
 • Julkisen vallan käyttö on viranomaistehtävä, ei voi antaa firmalle
 • Viranomaisvalvonta ja sitä tukevat sanktiot osaksi järjestelmää
Kustannukset / rahoitus
 • Kustannukset, 3 mrd e:n säästöt vai 4 mrd e:n lisäkustannus (Palieri)
 • Paine asiakasmaksuja kohtaan: verotaso lukittu, maakunnan maksama korvaustaso myös, jousto haetaan asiakasmaksuista
PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN VAATIMUKSET
 • Aikalisä on välttämätön, muutoin perustuslain takaama oikeus palveluihin vaarantuu
 • Sote-palvelujen yhtiöittämisvelvollisuutta koskeva säännös on poistettava
 • Maakunnalle (ja kunnalle?) on annettava mahdollisuus tuottaa itse palveluja
 • Julkisen hallintotehtävän antamisesta yksityiselle on luovuttava, sos
 • Omaisuuden siirtoa kunnilta maakunnille koskevia normeja on täsmennettävä
Hallituksen sisäinen sopu muutoksista 9.10.-17 Hallitus, uusia ehdotuksia 18.10.-17
 • Maakunnat voivat tuottaa palveluja, samoin yksityiset, kunnat eivät
 • Maakunnille ei yhtiöittämispakkoa, voivat halutessaan yhtiöittää
 • Jos asiakas ei valitse, on 2 v julkisen puolen asiakas
 • Valintamahdollisuus vuodesta 2021
 • Sote-keskuksessa sosiaalihuollon tehtävistä vain ohjaus ja neuvonta (ei siis viranomaistehtäviä)
 • Sote-keskuksiin rajatusti erityisosaamista esim. alihankintana
 • Asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti
Asiakassetelit – uusi ”sopu”
 • Maakunta antaa myös erikoissairaanhoidon palveluihin
 • Subjektiivinen oikeus vai rajoitettu, maakunnan liikelaitoksen harkinnan mukaan annettava etuus – mitä laajempi, sitä suuremmat riskit
 • Yritysten kasvava rooli johtaisi henkilökunnan rekrytoimiseen julkisesta erikoissairaanhoidosta palkka- ja työaikaeduilla
 • Julkisen erikoissairaanhoidon kontolle jäisi päivystys ja vaikeimmin hoidettavat potilaat vähenevällä henkilökunnalla
 • Päivystys romahtaisi, esim. onnettomuuden uhrien hoito heikkenisi
 • Uusien lääkärien kouluttaminen sairaalatyössä romahtaisi
 • ”Erikoissairaanhoito pirstotaan, ei saada aikaan terveyttä vaan kustannuksia”
 • SOTE –idea murenee perustasolla ja perustasolta ja erikoissairaanhoitoon etenevä ketju menee katkeaa – uudistuksen tavoitteet menevät ”päreiksi”
MITÄ ON TEHTÄVÄ?
 • Jos maakuntapohja, niin järjestämis- ja tuottamisvastuu pidetään yhdessä
 • Maakunnille itsehallinnon edellyttämä verotusoikeus, jota täydennetään valtion tuella. Luottamushenkilöiden vaikutusmahdollisuudet turvattava
 • Perusta kuntoon, perusterveydenhuollon toimivuus varmistettava, terveyseroja kavennettava, lähipalvelut kuntoon,
 • Integraatio turvattava
 • Julkiselle tuotannolle päärooli (nyt terveydenhoidossa 95 %, sosiaalihuollossa 76 %), jota voitaisiin täydentää yksityisten ja järjestöjen tuottamilla palveluilla
 • Rauhallisten kokeilujen kautta kehitetään parlamentaarisesti valmisteltu toimiva järjestelmä. Aikalisä!
 • Asiakasmaksuja alennettava
 • Henkilöstön asema turvattava
SOTE-TILAISUUS PRUNTSILLA 13.10. Pruntsilla perjantaina 13.10. pidetyssä tilaisuudessa Aaro Tiilikainen alusti hallituksen sote-suunnitelmien tilanteesta. Alustuksessa ja sitä seuranneessa keskustelussa todettiin, että koko uudistuksen tarkoitus näyttää olevan suurten kansainvälisten terveysfirmojen voittojen varmistaminen. Vaikka perustuslakivaliokunta onkin tyrmännyt hurjimmat suunnitelmat, tulee toteutus kuitenkin merkitsemään palveluiden huonontumista ja maksujen korotuksia vähävaraisille. Palvelut saattavat parantua isoissa kaupungeissa, joissa asuu väkeä, joilla on varaa maksaa terveyspalveluistaan. Kaikkien pitäisi pyrkiä aktiivisesti vaikuttamaan päättäjiin niin, että huonoa ehdotusta saataisiin vielä parannettua. Aaro kertoi myös sosiaali- ja terveyslautakunnan ehdotuksista ensi vuoden talousarvioon. Keskustelussa esitettiin, että Kemin Eläkeläiset päättäisivät syyskokouksessa tukea lautakunnan esittämään terveyskeskusmaksun poistamista sekä hoitajamitoituksen alarajan nostamista 0.5:stä 0,65:een. Tilaisuus junaliikenteen kilpailuttamisesta Pruntsilla18.9. 2017_09_Naytto.jpg Tapio Siirilän perusteellisessa alustuksessa kilpailutussuunnitelmien järjettömyys tuli vakuuttavasti esitettyä. Syystoiminnan aloitus Ajoksessa 23.8. Puutyöväen ammattiosaston majalle Ajokseen kertyi runsaasti väkeä koleasta ilmasta huolimatta. Tapahtuma kului rattoisasti ketjun heiton, mölkyn peluun, kahvistelun, makkaran syönnin ja yhteislaulun merkeissä. Seuraavassa on pari kuvaa tapahtumasta. 2017_08_Ajos_ketju.jpg Ketjun heittoa ja mölkyn peluuta 2017_08_Ajos_makkara.jpg Makkaraa riitti kaikille 2017_08_Ajos_laulu.jpg Ja lopuksi laulettiin Eläkeläiset ry:n kesäpäivät Vuokatissa 12.-15.6. Kemin eläkeläiset osallistuivat parintuhannen muun eläkeläisen kanssa Sotkamon Vuokatissa pidettyihin Eläkeläiset ry:n kesäpäiviin. Linja-autossa oli mukana myös muutamia Tornion ja Simon eläkeläisten edustajia. Tässä on pari kuvaa. 2017_vuokatti_bussista_ulos.jpg Saavutaan Katinkultaan, jossa suurin osa toiminnasta tapahtui. 2017_vuokatti_yleisoa.jpg Yleisön joukossa näkyy myös kemiläisiä. Taustalla osa valtaisasta tilkkupeitosta. Kevätjuhla ja äitien päivän tilaisuus 12.5. 2017_aitien_paiva.jpg Pruntsilla vietettiin yhdistetty kevätjuhla ja äitien päivän tilaisuus

Sote-tilanteesta 13.3.

2017_03_Pruntsi_sote.jpg
Aaro Tiilikainen alusti Pruntsilla soten yleisistä kiemuroista ja erikseen Länsi-Pohjan suunnitellun oman soten tilanteesta.

Kuvia ja videoita retkestä Etelämantereelle

2017_02_Antarktis_TaSi.jpg Raija ja Tapio Siirilä kertoivat 27.2. kuvin ja videoin Etelämantereelle suuntautuneesta matkastaan.

2017_02_Antarktis_yleisoa.jpg Yleisö seurasi esitystä kiinnostuneena Kevätkokous 24.2. 2017_02_kokousvakea.jpg Odotellaan kokouksen avaamista.

Ystävän päivän tilaisuus 17.2. Niin kuin Maisa sanoi tervehdyssanoissaan, ystävän päivä on meillä joka päivä. Siksi Ystävän päivää voitiin viettää Pruntsilla perjantaina 17.2. "virallisen" ystävän päivän sijasta. Väkeä oli salin täydeltä; juuri ja juuri kaikille löydettiin tuoli. 2017_02_ystava_vakea.jpg Ohjelman alkua odotellaan 2017_02_ystava_kellohame.jpg Kun kellohame heilahtaa...

Vieraita runokerhossa 16.2.

2017_02_runokerho.jpg Pruntsilla pidettävässä runokerhossa vierailivat 16.2. kemiläiset runoilijat ja kirjailijat Ritva ja Markku Kokkola.

Kahvitilaisuus uusille jäsenille 13.2.

2017_02_uudet_jasenet_Pruntsilla.jpg Yhdistys tarjosi Pruntsilla lettukahvit vuoden 2016 aikana liittyneille uusille jäsenille. Paikalla olleet uudet jäsenet kertoivat itsestään ja odotuksistaan. Puheenjohtaja Mauno Palo ja paikalla olleet johtokunnan jäsenet esittelivät itsensä ja kertoivat yhdistyksen toiminnasta.

Verkko ja vempaimet -kurssi 7.-8.2.

Eläkeläiset ry järjestää eri puolilla maata kursseja tietokoneen käytöstä. Kemissä kurssi oli 7. ja 8. päivinä helmikuuta. Seuraavassa on pari kuvaa kurssilta. 2017_kurssikuva.jpg Kouluttajana toimi Ilpo Kämäräinen 2017_kurssilaisia.jpg Kurssilaisia koneiden ääressä

Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Martti Korhonen Pruntsilla 17.1.

2017_Martti_Korhonen.jpg

Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Martti Korhonen alusti ja vastaili kysymyksiin. 2017_Maisa_selittaa.jpg Yleisö osallistui vilkkaasti keskusteluun. Yhteenveto alustuksesta ja keskustelusta on kohdassa Aloitteita ja kannanottoja. Vuosi 2016 Talkoolaisten joululounas Puistopaviljongissa 16.12. Ilman korvausta Pruntsin kahvilassa ja erilaisissa tapahtumissa ja toiminnoissa työskentelevät talkoolaiset ovat välttämättömiä Kemin Eläkeläiset ry:n toiminnalle. Ilman talkoolaisia toiminta jäisi varsin olemattomaksi. Perinteisesti talkoolaisten arvokkaalle työlle on annettu tunnustusta kutsumalla heidät joulun alla yhteiselle yhdistyksen tarjoamalle joululounaalle. Seuraavassa on pari kuvaa tämän vuoden joululounaalta. 2016_Puistopaviljonki.jpg Talkoolaisia Puistopaviljongissa 2016_Puistopaviljonki_2.jpg Ja ruoka näyttää maistuvan Joulupuurotarjoilu Pruntsilla 9.12. 2016_joulupuuro.jpg Viimeisenä aukiolopäivänä ennen joulutaukoa Pruntsilla tarjoiltiin perinteiseen tapaan joulupuuro jäsenille. Pikkujoulu Pruntsilla 2.12. 2016_pikkujoulu1.jpg Pikkujouluväkeä 2016_pikkujoulu2.jpg Pikkujouluväkeä Myyjäiset Pruntsilla 2016_myyjaiset.jpg Pruntsilla pidettiin perinteiset loppuvuoden myyjäiset perjantaina 25.11.2016 Aluejärjestön syyskokous Rovaniemellä 2016_Roi_vakea.jpg Kemin eläkeläisistä oli neljä edustajaa Eläkeläiset ry:n Lapin aluejärjestön syyskokouksessa Rovaniemellä 24.11.2016 2016_Roi_kemilaiset.jpg Maisa, Suoma ja Raija Eläkeläiset ry:n Lapin aluejärjestön syyskokouksessa Rovaniemellä 24.11.2016 Ravitsemusterapeutin vierailu Pruntsilla 2016_Pruntsi_Sari_yleisoa.jpg Ravitsemusterapeutti Sari Alakärppä vieraili Pruntsilla 14.11. puhumassa ikääntyvien ihmisten terveellisestä ruokavaliosta. Syyskokous Pruntsilla 2016_kokous.jpg 11.11.2016 Pruntsilla pidetyn syyskokouksen osanottajia Kertomus Pruntsin historiasta 2016_Pruntsi_historia.jpg 3.11.2016 Pruntsilla kuunneltiin Arja Huhtamäen kertomusta Pruntsin ja muiden Kemin vanhojen talojen historiasta. Tuolijumppaa 2016_Pruntsi_tuolijumppa.jpg 31.10.2016 Pruntsilla Kirsti Lammpinpää-Vesenne ohjasi tuolijumppaa. Torstaisin pelataan tuppea

2016_korttipeli.jpg

Torstai on Pruntsilla korttipelipäivä.

Pruntsin suursiivous 25-26.8.2016

2916_Pruntsi_siivous.jpg

Kemin kaupungin kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti Kemin Eläkeläiset ry tekee Pruntsilla kerran vuodessa perusteellisen suursiivouksen. 25.-26.8. pidettyihin siivoustalkoisiin osallistui parisenkymmentä ahkeraa eläkeläistä.

Syyskauden avajaiset Ajoksessa 16.8.2016

Useita kymmeniä eläkeläisiä osallistui Ajoksessa Puuliiton majalla pidettyihin perinteisiin Kemin Eläkeläisten syyskauden avajaisiin. Tuulisessa, mutta muuten mukavassa säässä heiteltiin kettinkiä ja mölkkyä ja syötiin Riston paistamia makkaroita. Sisällä oli kahvia, pullia, voileipää ja yhteislaulua. 2016_Ajos_kettinki.jpg Kettingin heittäminen on tarkkaa puuhaa. 2016_Ajos_molkky.jpg Mölkyn heittoon osallistui iso porukka.

Kolmen pohjoisen aluejärjestön kesäjuhla Levillä 20.-21.6.2016

2016_Levi_aulassa.jpg Maanantaina 20.6. odotellaan aulassa paneelikeskustelun alkua 2016_Levi_kahvipoyta.jpg Kahviakin juotiin ohjelman alkamista odoteltaessa 2016_Levi_ohjelma.jpg Tiistain 21.6. ohjelman suunnitteluun ja harjoitteluun oli kovasti panostettu. 500 hengen auditorio oli viimeistä paikkaa myöten täynnä yleisöä. Kaikki eivät mahtuneet sisään; osa väestä joutui seuraamaan ohjelmaa aulan suurilta näyttötauluilta. 2016_Levi_kahvijono.jpg Tiistaina ohjelman jälkeen oli tauko ennen tanssien alkamista. Monet pitivät samalla kahvitauon.

Kevätjuhla Sauvonsalissa 15.5.2016

2016_kevat_yleisoa.jpg Juhlan yleisöä 2016_kevat_onnela.jpg

Hoitokoti Onnelassa 2016_kevat_emma.jpg

Oi muistatkos Emma...

Kakkukahvit Pruntsilla 6.5.2016 äitienpäivän merkeissä

2016_Pruntsi_aitienpaiva_yleiso.jpg

Tilaisuuden yleisöä

2016_Pruntsi_aitienpaiva_tarjoilua.jpg

Miehet huolehtivat kahvitarjoilusta

2016_Pruntsi_aitienpaiva_esiintyjat.jpg

Esimerkki monopuolisesta ohjelmasta. Suoma ja Aili vauhdissa

Eläkeläiset ry:n Lapin aluejärjestön kevätkokous Kolarissa 30.3.2016

2016_Lapin_aluejarjesto_kevatkokous_Kolarissa.jpg

Kemin eläkeläisistä kokoukseen osallistuivat Raija Siirilä, Suoma Perkaus ja Unto Suopajärvi.

Kansanedustaja Markus Mustajärven tilaisuus Pruntsilla 29.2.2016

Kansanedustaja Markus Mustajärvi oli saapunut Pruntsille 29.2.2016 Kemin Eläkeläiset ry:n kutsusta puhumaan ajankohtaisista politiikan kysymyksistä. Pruntsin sali oli aivan täynnä kiinnostuneita kuulijoita, kaikki takahuoneenkin tuolit piti hakea käyttöön. Mustajärven alustuksen pääkohdat käsittelivät taloudellista tilannetta, pakkolakeja, valtionyhtiöiden myyntiä, Metsähallituksen yhtiöittämistä, eläkeläisten asemaa sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Keskustelussa käsiteltiin mm. kansalaisaloitetta taitetusta indeksistä luopumisesta. Tilaisuuden nimissä päätettiin ottaa yhteyttä Eläkeläiset ry:hyn ja esittää kaikkien eläkeläisjärjestöjen yhteistoimintaa kansalaisaloitteen läpimenon turvaamiseksi. Toinen paljon puheenvuoroja ja kysymyksiä kirvoittanut aihe oli jatkuva NATO-vyörytys ja siihen liittyvä Venäjän vastaisuuden lietsominen. Puheenvuoroissa kaivattiin paluuta Paasikiven ja Kekkosen aikaan, jolloin taloudellinen yhteistyö silloisen Neuvostoliiton kanssa oli Suomelle edullista ja jolloin naapurin kanssa oltiin hyvissä väleissä. USA:n sotilaiden Suomeen tulo tuomittiin jyrkästi. 2016_Mustajarvi_yleisoa.jpg

Keskustelutilaisuuden yleisöä.

2016_Mustajarvi.jpg

Osallistujat juttelivat Markuksen kanssa ennen tilaisuuden alkua.


KEMIN ELÄKELÄISET RY:N ATK-KURSSILLA HELMIKUUSSA 2016 OLI AHKERIA OPPILAITA

2016_kurssin_toinen_paiva.jpg

8.2.2016 ATK-kurssilla tutkitaan Kemin Eläkeläisten nettisivuja

2016_ATK-kurssilaisia.jpg

ATK-kurssilaisia ensimmäisenä kurssipäivänä 1.2.2016

Vuosi 2015

2015_pikkujoulu.jpg

Pikkujoulu 29.11.2015

2015_kevatjuhla.jpg

Kevätjuhlassa 17.5.2015

Pruntsi_tasapaino.jpg

Geronomiaopiskelijat kävivät kevään aikana useita kertoja vetämässä Pruntsilla tasapainoharjoituksia. Tässä päivä on 12.2.2015

ATK_kurssi.jpg

Kemin eläkeläisten ATK-kurssi pidettiin kaupungin tietokoneluokassa viitenä peräkkäisenä maanantaina. Tämän kuvan päiväys on 2.2.2015

Vuosi 2014

Kuoro_14.12.2014.jpg

Kemin Eläkeläisten kuoro esiintyi pikkujoulussa 14.12.2014

Vahnuspalvelulaista_Pruntsilla_28.10.2014.jpg

Alustus ja keskustelua vanhuspelvelulaista Pruntsilla 28.10.2014

Syyskokous_27.10.2014.jpg

Syyskokouksen alkamista odotellaan Pruntsilla 27.10.2014

Ketjunheittoa_Ajos_21.8.2014.jpg

Ketjunheittoa syyskauden avajaisissa Ajoksessa 21.8.2014

Kevatjuhla_18.5.2014.jpg

Esiintyjät odottavat vuoroaan kevätjuhlassa 18.5.2014

Kolarin_elakelaisten_juhlassa_29.3.2014.jpg

Mukana Kolarin eläkeläisten juhlassa 29.3.2014

005.JPG

Kevätkokous Pruntsilla 20.2.2014

Vuosi 2012

dsc_0058_18_edustajakokous_lapin_osanottajia4.jpg

18_edustajakokouksen_lapin_edustajia.jpg

Vuosi 2013

1__13.jpg 2__13.jpg 5_13.jpg

Vuosi 2015

https://asiakas.kotisivukone.com/files/keminelakellaset.kotisivukone.com/DSC_0698.JPG?rnd=1445696237974 Pruntsin siivous talkoot https://asiakas.kotisivukone.com/files/keminelakellaset.kotisivukone.com/DSC_0700.JPG?rnd=1445696420834


Syyskauden avajaiset 19.8.